Průvodce kompletní rekonstrukcí bytu: Jak na proměnu interiéru krok za krokem?

Plánování, shánění, bouchání, vrtání, malování, úklid… To je jen malý výčet bodů, které vás čekají, pokud jste se rozhodli pro celkovou proměnu interiéru. Kompletní rekonstrukce bytu je náročný proces, a proto je výhodné se na něj co nejlépe připravit. Jak říká známé přísloví – kdo je připraven, není překvapen. Zjistěte, jak zvládnout celou rekonstrukci hladce a na jedničku – od důmyslného plánování přes montáž až po dotažení posledních detailů.

1. Plánování

Prvním krokem, který stojí na počátku každé rekonstrukce, je plánování. Rekonstruovat byt bez pečlivě promyšleného plánu je jako stavět dům na písku. Pokud tuto důležitou etapu přeskočíte, riskujete, že výsledek nebude odpovídat vašim představám. Přemýšlejte o tom, jak chcete využívat jednotlivé místnosti. Zvažte, jestli do budoucna nemůže nastat také nějaká významná změna. Nepřibude nový člen rodiny? Budete v budoucnu potřebovat dětský pokoj? Nebo pracovnu? Bude nutné měnit dispozice bytu? Ujasněte si také styl, ve kterém chcete rekonstrukci realizovat. Máte rádi minimalistické interiéry, industriální, skandinávské, boho, vintage, glamour nebo třeba retro? Míchání několika různých stylů v jednom interiéru většinou nepůsobí dobře. Ruku v ruce s vybraným stylem jde také výběr materiálů, barev a nábytku. Inspiraci můžete načerpat nejen na stránkách časopisů o bydlení, ale i v prodejnách nábytku, showroomech a studiích.

TIP: Nechte se inspirovat přehlídkou nových koupelen a kuchyní v našem studiu MATTES plus. Pokud to k nám máte daleko, projděte se naším studiem z pohodlí svého domova díky virtuální prohlídce.

2. Výběr realizační firmy

Nechcete-li se pouštět do rekonstrukce svépomocí, zaměřte se na výběr spolehlivé firmy. Kvalitní realizační firma zajistí kompletní služby od A do Z a ušetří vám spoustu starostí i času. Vytipujte několik dodavatelů, srovnejte nabídku a pečlivě si prostudujte reference. Zkušenosti zákazníků prozradí, jaká je kvalita firmy. U méně kvalitních firem vás může čekat nemilé překvapení v podobě nedodržování termínů, nekvalitního provedení prací a nutnosti řešit reklamace, proto pečlivý výběr realizační firmy rozhodně nepodceňujte.

TIP: Rádi se postaráme o kompletní realizaci rekonstrukce vašeho bytu v Ostravě či v Brně – od přípravných a bouracích prací přes zednické, instalatérské a elektrikářské práce až po finální výmalbu, osazení dveří, montáž podlah a utažení posledních šroubů. Prohlédněte si reference našich spokojených zákazníků.

3. Finalizace návrhu a projektu

Ujasnili jste si své potřeby a přání ohledně využívání místnosti, stylu a materiálů? V dalším kroku přichází na řadu podrobný návrh, a to včetně přesného zaměření a zakreslení dispozic bytu. Ačkoliv existuje několik online programů, které vám s vytvořením návrhu interiéru pomohou, doporučujeme se obrátit na zkušené odborníky. Návrh vytvoří tak, aby seděl do posledního milimetru, a navíc vám pomohou využít prostor na maximum. Součástí návrhu by měla být vždy také vizualizace interiéru. Jen tak můžete mít jistotu, že bude výsledek přesně odpovídat vašim přáním i vkusu. Přesvědčte se, že vybrané kombinace materiálů a barev lahodí vašim očím, abyste předešli budoucímu zklamání.

TIP: Naši specialisté se rádi postarají o spolehlivé zaměření a kompletní návrh interiéru včetně vizualizace. Poradí vám s výběrem materiálů, sladěním barev a navrhnou, jak využít prostory bytu na maximum.

4. Sestavení rozpočtu

Jakmile máte hotový návrh či projekt, přichází na řadu sestavení rozpočtu na práce a materiál. Pokud kompletní rekonstrukci svěříte realizační firmě, chtějte rozpočet s finální cenou. V případě realizace svépomocí dopředu propočítejte cenu všech materiálů – pokud máte rekonstrukci rozloženu na delší časové období a není možné veškeré materiály nakoupit dopředu, počítejte také s možným zdražováním materiálů. Není snad nic horšího, než když vám v průběhu rekonstrukce dojdou peníze a dokončení rekonstrukce zůstává v nedohlednu. Na každý pád se vždy vyplatí počítat s rezervou pro případ nečekaných vícenákladů či více prací. Nikdy nevíte, jaké překvapení vás čeká, když odkryjete starou podlahu, demontujete kuchyňskou linku nebo třeba umakartové jádro.

TIP: Napište si o nezávaznou a bezplatnou cenovou nabídku. Naši specialisté se s vámi spojí a hned budete vědět, na kolik vás rekonstrukce bytu přijde.

5. Oznamovací povinnost

Při kompletní rekonstrukci nezapomeňte také na legislativní požadavky a oznamovací povinnost – některé stavební úpravy musí před zahájením prací schválit bytové družstvo nebo společenstvo vlastníků. Pokud rekonstrukce zasahuje do nosných konstrukcí, budete potřebovat nejspíš stavební povolení, jehož součástí je také projektová dokumentace. Nezapomeňte se proto dopředu informovat, jaké náležitosti musíte splnit.

6. Stěhování a demontáž

Před samotnou rekonstrukcí je nezbytné vystěhovat nábytek, demontovat původní podlahové krytiny, odstranit starou kuchyňskou linku a obklady… Počítat byste měli se zvýšenou prašností a hlukem, který potrvá nejspíš několik dní. Abyste předešli případným sousedským sporům a stížnostem, na zvýšený hluk a prašnost byste měli sousedy dopředu upozornit.

7. Rekonstrukce

Pokud se chystáte měnit elektrické rozvody nebo budete bourat zdi, dopředu si zjistěte, kudy vedou stávající rozvody vody, plynu a elektřiny a kde je hlavní uzávěr vody. Vyhnete se případným nehodám a škodám, které by rekonstrukci zbytečně zkomplikovaly. Pokud budete bourat zdivo, možná budete potřebovat také kontejner na stavební suť a další odpad – i to vám po domluvě může zprostředkovat **kvalitní realizační firma*. Celá rekonstrukce trvá obvykle několik týdnů. Realizační firma by vás měla předem informovat o termínu předání hotové zakázky. Počítat musíte stejně jako u přípravných a bouracích prací s větším hlukem a prašností.

TIP: Pokud došlo k úpravám na elektroinstalaci či plynových zařízeních, nezapomeňte na finální revizi. Po revizi vám technik předá revizní zprávu, která slouží jako doklad o bezpečnosti zařízení. Informujte se, zda vám realizační firma revizní zprávy zajistí.

8. Dokončovací práce

Jakmile je vyzděné jádro, vylité podlahy, jsou hotové rozvody vody, elektřiny či plynu, přichází na řadu dokončovací práce – pokládka obkladů a podlah, omítnutí a výmalba stěn, instalace vany, umyvadla, kuchyňské linky, zapojení spotřebičů… Před převzetím hotového díla nezapomeňte zkontrolovat kvalitu prací a případné poškození předmětů – nejsou na kuchyňské lince nebo sanitě oděrky, odštípnuté rohy či jiné nedostatky vzniklé při přepravě či montáži? Zjištěné závady neprodleně reklamujte.

9. Úklid

Běžný úklid po řemeslnících obvykle zajistí realizační firma. Pokud se toužíte nastěhovat do nádherně nablýskaného a vyleštěného bytu, je dobré si objednat navíc služby úklidové firmy. Postará se o precizní umytí oken, vyleštění zrcadel, obkladů a mnohem více.

10. Dotahování posledních detailů

Na závěr vás čeká už to příjemné – zařizování interiéru. Pečlivě vybírejte kusy nábytku, které budou ladit jak k barvám interiéru, tak k sobě navzájem. Útulnou atmosféru dodají také obrazy, dekorace, záclony či závěsy. Fantazii se zkrátka meze nekladou.



Kontaktní formulář

- nezávazná poptávka

Napište nám prostřednictvím níže uvedeného kontaktního on-line formuláře a my Vám zavoláme zpět.

ZDARMA přijede náš technik, který vyslechne Vaše přání, zakázku zaměří a v co nejkratší době připraví cenovou nabídku.





K poptávce můžete přiložit soubor - fotografii, plány, dokumentaci, ...
Zvýrazněné položky jsou povinné.