Jak uspořádat kuchyni do L, aby vám vydržela celé roky

Kuchyně do L se stává stále populárnější volbou při navrhování moderních interiérů. Tento typ kuchyně je nejen esteticky příjemný, ale také vysoce funkční. Díky své specifické konfiguraci nabízí kuchyně do L maximální využití prostoru, což je klíčové zejména v menších bytech a domech. V tomto článku si podrobněji rozebereme, proč je kuchyně do L ideální volbou pro vaši domácnost.

kuchyně do L <!-- by Texy2! -->

Co je to kuchyně do L?

Kuchyně do L je kuchyňská konfigurace, která je navržena do tvaru písmene L. To znamená, že pracovní plocha a skříňky jsou rozloženy podél dvou stěn, které spolu svírají pravý úhel. Tato dispozice je mimořádně efektivní, protože umožňuje snadný přístup ke všem částem kuchyně, aniž byste museli překonávat dlouhé vzdálenosti.

Kvalitní materiály: Základ dlouhověkosti

Prvním krokem k tomu, aby vám kuchyně do L vydržela celé roky, je výběr kvalitních materiálů. Investice do odolných a snadno udržovatelných povrchů se vám v dlouhodobém horizontu vyplatí.

  • Pracovní desky: Zvolte materiály jako křemen, granit nebo nerezovou ocel, které jsou odolné vůči poškrábání, teplu a chemikáliím.
  • Skříňky a dveře: MDF desky s laminátovým nebo lakovaným povrchem jsou odolné vůči vlhkosti a snadno se čistí. Dřevěné skříňky mohou přinést teplý a přírodní vzhled, pokud jsou správně ošetřeny.
  • Podlaha: Vyberte podlahový materiál, který je odolný vůči opotřebení, například keramické dlaždice nebo vinyl.

Ergonomické rozvržení pracovního trojúhelníku

Existuje pár věcí, které vám spolehlivě pokazí radost z vaření. Jednou z nich je bezpochyby nevhodně uspořádaná kuchyňská linka. Abyste během vaření nenachodili kilometry nebo si dvířky od trouby neblokovali vstup do spíže, rozmístěte jednotlivé zóny (ukládání potravin, mytí, vaření) do tzv. pracovního trojúhelníku (dřez, sporák, lednice).

Jak to vypadá v praxi? Lednici i spíži vyhraďte strategické místo nejblíže dveřím. Na ně by měl navazovat dřez s myčkou nádobí. Poslední vrchol pomyslného trojúhelníku obsaďte varnou deskou a pečicí troubou. Mezi jednotlivými zónami si nechte minimálně 1 m volné pracovní plochy. Váš pohyb po kuchyni pak bude efektivní, a to se vám nikdy neomrzí.

Přečtěte si také: Jak uspořádat kuchyň do u, aby byla praktická a pohodlná

Kuchyně do L: Vsaďte na praktický design

Kuchyně do L

Jeden má rád světlý lesk, jiný zase tmavé dřevo. Na trhu najdete pestrou škálu materiálů i barev, stačí si vybrat čistě podle svého vkusu. Pokud ale chcete, aby vaše kuchyně přečkala první kulinářské pokusy, vaření pro celou rodinu a odolala módním vlnám, chce to praktický a nadčasový design. Máme pro vás několik tipů, jak ho vytvořit.

Úložné prostory: Vše má své místo

Kuchyně do L nabízí mnoho úložných možností, které je třeba správně využít, aby byl prostor organizovaný a přehledný.

  • Horní skříňky: Pro maximální využití prostoru můžete zvolit skříňky sahající až ke stropu. Horní poličky využijte na méně používané předměty.
  • Rohové skříňky: Kuchyně do L má často rohové skříňky, které mohou být těžko dostupné. Instalujte do nich otočné systémy nebo výsuvné police, aby byl přístup jednodušší.
  • Zásuvky a organizéry: Ujistěte se, že zásuvky jsou vybaveny organizéry, které vám pomohou udržet kuchyňské náčiní přehledně uspořádané.

Pravidelná údržba a péče

Kuchyně do L vám vydrží celé roky, pokud ji budete pravidelně udržovat a pečovat o ni.

  • Čištění povrchů: Pravidelně čistěte všechny povrchy jemným čisticím prostředkem, aby nedocházelo k hromadění nečistot a mastnoty.
  • Kontrola vlhkosti: Dbejte na to, aby kolem dřezu a dalších zdrojů vody nedocházelo k hromadění vlhkosti, která by mohla způsobit poškození materiálů.
  • Opravy a údržba: Pravidelně kontrolujte stav skříněk, zásuvek a spotřebičů a včas opravujte jakékoliv drobné problémy, než se z nich stanou větší závady.

Pokud se na vaší kuchyňské desce objeví škrábance nebo jiné poškození, podívejte se na náš návod jak opravit kuchyňskou desku, kde najdete podrobné kroky, jak vrátit desce její původní vzhled.

5 tipů pro praktickou a nadčasovou kuchyni do L

  • Volte spíše světlé, neutrální barvy, např. šedou, béžovou.
  • Pro spodní skříňky vyberte hladký povrch bez reliéfu.
  • Za linku umístěte celistvý obklad s minimem spár.
  • Kolem digestoře nedávejte otevřené police.
  • Vyhněte se úchytkám, využijte automatické nebo elektrické výsuvy.

Chci vyrobit kuchyni do L na míru

Kuchyně na míru Ostrava a okolí nebo Kuchyně na míru Brno a okolí

I malá kuchyně do L může vyrůst

Největší výhodou kuchyně do L je její flexibilita. Využijte ji na plno. Bydlíte ve dvou a vaříte si maximálně vejce? Pak nepotřebujete mnoho úložných prostor. Klidně nahraďte horní skříňky policemi, kde si vystavíte designové hrníčky na kávu.

Když naopak milujete vaření a máte spoustu spotřebičů, vyžeňte horní skříňky až ke stropu. Do nejvyšších polic dejte málo používané sezónní vybavení, jako jsou formičky na cukroví nebo velikonočního beránka.

Život ale přináší změny a vaše kuchyně by s nimi měla držet krok. A teď to nejlepší! Jakmile se vám rozroste rodina, kuchyňská linka do L se dá jednoduše zvětšit. Pokud vám to prostor dovolí, přidejte kuchyňský ostrůvek nebo menší snídaňový pult. Pro rozšíření raději oslovte stejné kuchyňské studio, které vám dodalo původní linku. Sladit design pak bude mnohem jednodušší.

Kuchyně je srdcem domova. Aby vám dělala radost více než 10 let, svěřte její kompletní realizaci včetně návrhu zkušeným profesionálům. Vyberte si kuchyňské studio s nejlepším hodnocením.


Kontaktní formulář

- nezávazná poptávka

Napište nám prostřednictvím níže uvedeného kontaktního on-line formuláře a my Vám zavoláme zpět.

ZDARMA přijede náš technik, který vyslechne Vaše přání, zakázku zaměří a v co nejkratší době připraví cenovou nabídku.





K poptávce můžete přiložit soubor - fotografii, plány, dokumentaci, ...
Zvýrazněné položky jsou povinné.